Volg hygiënemaatregelen, voorkom tweede lockdown

Volg hygiënemaatregelen, voorkom tweede lockdown
29 september 2020 Diana Eleveld

Laatste update: 1 oktober 2020, 17:55

De coronabesmettingen in Nederland lopen op. Dat is slecht nieuws, het kabinet heeft daarom nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd. Veel ondernemers de agrarische sector zijn in de eerste coronagolf fors geraakt. Dat willen we niet nog een tweede keer. LTO Nederland roept daarom alle agrarische ondernemers en werkgevers op om alles in het werk te stellen om een tweede coronagolf te voorkomen. De gedragsregels en hygiëne-richtlijnen moeten strikt in acht worden genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

Het kabinet heeft gisteravond aangekondigd dat nieuwe stappen nodig zijn om een verergering van de situatie te voorkomen. De nieuwe en strengere maatregelen moeten het aantal besmettingen indammen.

“LTO Nederland vindt de afgekondigde maatregelen streng maar verstandig,” zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland. “Een tweede coronagolf dreigt en die kunnen we ons als agrarische sector, waar veel ondernemers al midscheeps zijn geraakt, niet een tweede keer permitteren. Tegelijkertijd is het nieuws van gisteravond natuurlijk heftig voor multifunctionele bedrijven met bijvoorbeeld vergaderlocaties, en ondernemers wiens keten wordt geraakt. Het is dus belangrijk dat we als sector onze verantwoordelijkheid blijven nemen en scherp zijn op het naleven van de hygiëneregels.”

Leef basisregels na; ook in de kas, op het land of in de stal
Voor alle ondernemers, werkgevers en werknemers is veilig werken van levensbelang en een belangrijke verantwoordelijkheid. Van belang blijft dat iedereen de gedragsregels in acht blijft nemen:

  • Bij klachten: blijf thuis en laat je testen
  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Vermijd drukke plekken
  • Was vaak je handen en nies in de elleboog

Thuiswerken, tenzij
Eén van de maatregelen is de dringende oproep aan werkgevers om hun werknemers, tenzij het niet anders kan, thuis te laten werken. Het kabinet benadrukt dat dit geen vrijblijvende oproep is. Natuurlijk is ‘thuiswerken’ voor ondernemers en werknemers in de land- en tuinbouw vaak geen optie, wat het des te belangrijker maakt de hygiënemaatregelen na te leven. Bij bedrijven of organisaties waar alsnog besmettingen ontstaan en waar de regels niet goed worden nageleefd, zal handhaving plaatsvinden waar nodig. Het kabinet kondigde aan dat bedrijven zelfs voor 14 dagen gesloten kunnen worden.

Benut de Werkgeverslijn
Veel werkgevers hebben vragen over de toepassing van regels op de werkvloer en hoe om te gaan met quarantaine. Het protocol veilig werken, veilig reizen en veilig wonen geeft duidelijke richtlijnen over hoe werkgevers en werknemers moeten omgaan met de hygiëne-maatregelen in de praktijk. Agrarische werkgevers kunnen bij actuele vragen terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Kijk voor meer informatie op www.werkgeverslijn.nl/corona of bel met 088 – 888 66 88.

Steunmaatregelen
LTO Nederland blijft de financiële en economische gevolgen van de aangescherpte maatregelen voor agrarische ondernemers nauwgezet volgen. LTO Nederland blijft daarom in gesprek met het kabinet over het steun- en herstelpakket en zal waar nodig inzetten op bijsturing.

De nieuwe maatregelen van de Rijksoverheid zijn hier terug te lezen.

Bron: LTO Nederland

0 Reacties

Laat een reactie achter