Veilig werken

Veiligheid op het erf

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.  Op deze themapagina vindt u alle relevante informatie over veiligheid op het erf. Samen met Stigas hebben we praktische voorbeelden en tips over veilig werken op uw bedrijf samengesteld. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Stigas via 085 – 044 07 00 (kies optie 1) of info@stigas.nl

Verplichtingen als werkgever

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Er gelden op dit terrein diverse wettelijke regelingen. Ook indien u werk uitbesteedt aan bijvoorbeeld een onderaannemer, dient u te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. Denk daarbij aanwerkplek en apparatuur, lichamelijke en psychische belasting, stoffen, straling en besmetting.

Arbeidstijdenwet

Voor al uw personeel, dus ook voor buitenlandse arbeidskrachten en ingehuurd personeel is de Arbeidstijdenwet van toepassing. Als u werk uitbesteedt aan bijvoorbeeld een onderaannemer geldt de Arbeidstijdenwet ook voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. In de wet staat hoe lang werknemers per dag en per week mogen werken en wanneer zij recht hebben op pauze. Voor kinderen, jeugdigen en zwangere of pas bevallen vrouwen gelden speciale regels. De Arbeidstijdenwet geldt niet voor ZZP’ers. Zij mogen hun eigen werktijden indelen.

Arbocatalogus

De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. De arbocatalogus is geschreven voor iedereen die werkt in de agrarische en groene sector. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk hebben werknemers- en werkgeversorganisaties samen oplossingen en aanbevelingen voor u op een rij gezet.

 

RIE van Stigas

De basis voor veilig en duurzaam werken begint bij een goede en actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Werken in uw bedrijf mensen onder uw gezag? Dan bent u wettelijk verplicht een RIE te hebben. Met de vernieuwde RIE van Stigas brengt u de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op uw bedrijf in kaart. En u geeft aan wat u gaat doen om deze te beheersen. Klik hier om te starten met de RIE.

Veelgestelde vragen

In onze rubriek veelgestelde vragen vindt u een aantal vragen die we vaker van ondernemers krijgen over veilig werken. Wat kan ik doen als personeel weigert om veiligheidsschoenen te dragen? Moet volgen van instructie ondertekend worden? Lees de antwoorden op deze (en meer) veelgestelde vragen.

Campagne Zero accidents in 2020

In de agrarische en groene sector gebeuren nog steeds te veel ongelukken. Ook neemt het aantal ongelukken sinds de laatste jaren niet meer af. Daarom is Stigas onlangs de campagne ‘Zero accidents in 2020’ gestart. Doel van deze meerjarige campagne is het aantal ongevallen significant terug te brengen. Bij de huidige cijfers willen we ons absoluut niet neerleggen. Veiligheid moet weer top of mind worden.Om dat te bereiken werkt Stigas samen met agrarische en groene organisaties, waaronder LTO Nederland, bedrijven en met de vakbladen. Op de website vindt u de meest voorkomende ongevallen en hoe u dit kunt voorkomen. Ondernemers die een ongeval hebben meegemaakt worden opgeroepen om hun verhaal te delen zodat collega-ondernemers hiervan kunnen leren. Bekijk meer op de website van Zero Accidents.

Wat is het veiligheidsrisico op deze foto’s?

Herkent u de risico’s? Vul de quiz in en win één van de drie professionele verbandtrommels t.w.v. van €59,95 voor uw bedrijf! Klik hier om naar de veiligheidsquiz te gaan.