Laatste update: 10 september 2019, 15:03
Veiligheid op het erf
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Op deze themapagina vindt u alle relevante informatie over veiligheid op het erf. Samen met Stigas hebben we praktische voorbeelden en tips over veilig werken op uw bedrijf samengesteld. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Stigas via 085 – 044 07 00 (kies optie 1) of info@stigas.nl
Veiligheid is een verantwoordelijkheid voor werkgevers
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Er gelden op dit terrein diverse wettelijke regelingen. Ook indien u werk uitbesteedt aan bijvoorbeeld een onderaannemer, dient u te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. Denk daarbij aanwerkplek en apparatuur, lichamelijke en psychische belasting, stoffen, straling en besmetting.
Arbeidstijdenwet
Voor al uw personeel, dus ook voor buitenlandse arbeidskrachten en ingehuurd personeel is de Arbeidstijdenwet van toepassing. Als u werk uitbesteedt aan bijvoorbeeld een onderaannemer geldt de Arbeidstijdenwet ook voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. In de wet staat hoe lang werknemers per dag en per week mogen werken en wanneer zij recht hebben op pauze. Voor kinderen, jeugdigen en zwangere of pas bevallen vrouwen gelden speciale regels. De Arbeidstijdenwet geldt niet voor ZZP’ers. Zij mogen hun eigen werktijden indelen.
Veilig op 1-week van 16-20 september
Het centrale thema is: Durf te bepreken waar je je zorgen over maakt! “Het begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘efkes snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Hoe is het nu? Wat zijn we aan het doen? En worden we daar blij van?” – Wim van den Boomen, namens LTO deelnemer aan het platform en werkgeversvoorzitter van Stigas.
‘Efkes doen’
Vroeger tijdens het avondeten verdeelde mijn vader de taken die we nog ‘efkes moesten doen’ voor het slapen gaan. Nog even het gras maaien, de silo bijvullen, het erf schoonvegen. Voordat we de deur uitstormden om aan de slag te gaan, was het onze moeder die dan altijd zei ‘en wel goed opletten!’. Dat is precies wat LTO samen met Stigas zegt tijdens de Veilig op 1-week. Lees de column van Wim van den Boomen.
Doe mee met de prijsvraag!
Heb je de afgelopen tijd een onveilige situatie opgelost? Maak een foto van de situatie en beschrijf in een paar zinnen 1) wat er onveilig was en 2) wat je hebt gedaan om het weer veilig te maken. Stuur het naar info@stigas.nl. Onder de inzendingen verloten we drie workshops ‘Veilig werken’, inclusief de Stigas BHV bedrijfsverbanddoos.
Gespreksstarters
Stigas heeft een aantal gespreksstarters ontwikkeld om het gesprek over veiligheid gemakkelijk op gang te brengen. Dit zijn setjes kaarten met een vragen die je aan het denken en aan het praten zetten. Er zijn gespreksstarters die je als team kunt gebruiken, gespreksstarters voor leidinggevenden onder elkaar en gespreksstarters voor gezinsbedrijven. Je vindt ze op www.veiligop1.nl
Arbocatalogus
De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. De arbocatalogus is geschreven voor iedereen die werkt in de agrarische en groene sector. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk hebben werknemers- en werkgeversorganisaties samen oplossingen en aanbevelingen voor u op een rij gezet. Klik hier om naar de arbocatalogus te gaan.
RIE van Stigas
Met de RIE van Stigas breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken te voorkomen. En heeft nog meer voordelen:
- Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.
- Je hebt in kaart welke risico’s je loopt.
- Minder kans op ongevallen en verzuim
- Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen
- Met de RIE van Stigas heb je een RIE die is afgestemd op je sector.
- Je kunt gebruik maken van onze ervaren agrarische adviseurs.
Veilige silo’s
Op 21 september 2015 vertrekt Daniël met de vrachtwagen naar een klant. Na het vullen van de silo gaat het vreselijk mis. Zijn collega Johan den Teuling kijkt terug op het ongeluk. Martin Schoemaker, general manager Feed Logistics bij Nijhof Wassink, pleit voor een norm of keuring voor veilige silo’s. Staat er een silo op je erf? Bekijk dan het filmpje en gebruik de checklist checklist Veiligheid silo’s.