Laatste update: 6 oktober 2020, 19:03
Veilig werken met machines
Vorig jaar stond de agrarische sector nog steeds op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukkigen op het werk. De meeste ongelukken gebeuren met machines. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Samen met Stigas hebben we daarom praktische voorbeelden en tips over veilig werken met machines samengesteld. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Stigas via 085 – 044 07 00 (kies optie 1) of info@stigas.nl
Bewustwording
Veilig werken met machines begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is er een te veel. En vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet. Zolang er nog dingen misgaan, blijven wij ons onverminderd inspannen voor een veilige werkplek.
Wim van den Boomen, LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas.
Feiten en cijfers
- 57 procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen 10 jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld 8 per jaar.
- De meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen en het schoonmaken van machines.
- Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak met de beweegbare delen: de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie.
- In de meeste gevallen wordt iemand geplet, bekneld of overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.
Artikel: Veilig werken op plantenkwekerij Florensis
Waarborgen van de veiligheid op agrarische bedrijven en de medewerkers hierin meenemen is van groot belang. Plantkwekerij Florensis steekt daar veel tijd en energie in zodat medewerkers na een werkdag weer veilig en gezond naar huis kunnen.
Meer lezen? Klik dan hier.
Veilig op 1-week van 14-18 september
Van 14 tot en met 18 september organiseert het platform Zero Accidents de Veilig op 1-week. Een speciale week vol extra aandacht voor veiligheid op het werk. Kijk vanaf 7 september 2020 op de website voor de activiteiten die de deelnemers in deze week organiseren.
In het platform werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.
Tools
Toolkit Veilig op 1
Hulpmiddelen om te werken aan de veiligheid in uw bedrijf.
Poster veilig werken
Print de poster en hang hem op voor uw werknemers.
Checklist Veilig werken
Voer het stappenplan uit van de checklist.
Ongevallen vastleggen in RIE
Het is belangrijk om ongevallen en gevaarlijke situaties te registreren en te onderzoeken. Voor ongevallen die drie of meer dagen ziekteverzuim tot gevolg hebben, is registratie zelfs verplicht. Dat staat in de Arbowet.
Sinds kort kunt u ongevallen registeren in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Dat doet u via het dashboard van uw RIE. Het gebruik van de digitale RIE van Stigas is gratis voor bedrijven die premie betalen bij Colland en de RIE zelf uitvoeren. Heeft u hierbij hulp nodig? Neem dan contact op met Stigas via info@stigas.nl of 085 044 07 00. U wordt dan in contact gebracht met een adviseur.
Arbocatalogus
De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. Bent u op zoek naar de veiligheidsregels voor een specifieke machine of activiteit, bijvoorbeeld de takkenversnipperaar, de veldhakselaar of voor strodekken? Kijk dan in de arbocatalogus van uw sector. Daar vind u uitgebreide achtergrondinformatie en een handige checklist voor de dagelijkse praktijk. Deze arbocalogi zijn onlangs flink opgefrist, dus nog praktischer in het gebruik.
Doe mee met de prijsvraag!
Heb je de afgelopen tijd een onveilige situatie opgelost? Maak een foto van de situatie en stuur hem met een korte toelichting naar info@stigas.nl. Onder de inzendingen verloot Stigas drie cadeaubonnen van 25 euro.
Ook al ken je de machine door en door
John van Santvoort is een ervaren trekkermachinist. Toch gebeurt er wat hij nooit voor mogelijk hield: bij het verhelpen van een storing komt zijn hand in de machine.