Ruim 1.300 bedrijven in landbouw ontvangen NOW-subsidie

Ruim 1.300 bedrijven in landbouw ontvangen NOW-subsidie
6 mei 2020 Diana Eleveld

Sinds de publicatie van de NOW-regeling op 6 april 2020 hebben bijna 115.000 bedrijven een aanvraag voor financiële steun ingediend. Ruim 1.300 aanvragen komen uit de sectoren landbouw, groenvoorziening en visserij. In de factsheet van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van 1 mei jl. wordt inzicht gegeven in de aanvragen en de betalingen per 30 april 2020.

1,7 miljoen werknemers

In totaal zijn er in genoemde periode 114.049 NOW-aanvragen ingediend bij het UWV, waarvan momenteel 103.737 aanvragen zijn toegekend. De overheid geeft daarmee een bijdrage in de loonkosten van maar liefst ruim 1,7 miljoen werknemers in Nederland. 88% van de werkgevers die een NOW-subsidie heeft ontvangen heeft 25 of minder werknemers in dienst. Er is nu 1,9 miljard euro aan voorschotten verstrekt. De sectoren horeca en catering, de detailhandel en de overige commerciële dienstverlening hebben het grootste aandeel in het aantal goedgekeurde aanvragen.

Passende loonkostenregeling voor seizoensbedrijven

LTO Nederland heeft al vanaf de ontwerpfase van de NOW aangegeven dat deze regeling geen soelaas biedt voor veel ondernemers in de land- en tuinbouw die juist in het voorjaar hun grootste omzet hebben. Zij zijn niet geholpen met de huidige NOW-regeling en de voorwaarden waarop de NOW-subsidie wordt berekend. Dit kan het beperkte aantal aanvragen vanuit de sector goed verklaren. Boeren en tuinders die voornamelijk in het voorjaar hun omzetpiek halen, voldoen in veel gevallen niet aan de criteria van de NOW-regeling. Op 15 april heeft het ministerie van LNV aanvullende steunmaatregelen voor de sector aangekondigd. Of hiermee de loonkostenproblematiek voldoende wordt ondervangen is onduidelijk. De voorwaarden van deze aanvullende steunmaatregelen worden op korte termijn gepubliceerd. LTO Nederland blijft het gesprek voeren met de Ministeries van SZW en LNV zodat de bedrijven met een seizoensomzet snel geholpen worden met een passende loonkostenregeling.

Wilt u meer weten over de NOW? Bekijk onze themapagina NOW of neem contact op met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via info@werkgeverslijn.nl of door te bellen naar 088 – 888 66 88.

0 Reacties

Laat een reactie achter