Risico inventarisatie & evaluatie

Laatste update: 9 juni 2020, 15:16

Een risico inventarisatie & evaluatie (RIE) is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids) risico’s in uw bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Het maken van een RIE is niet ingewikkeld maar het kost wel tijd. Een RIE is belangrijk voor de veiligheid op uw bedrijf en bovendien bent u wettelijk verplicht om ermee aan de slag te gaan. Op deze themapagina, die we samenstelden met Stigas, vindt u veel praktische informatie waarmee u direct aan de slag kunt gaan.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Stigas via 085 – 044 07 00 (kies optie 1) of info@stigas.nl

16 dodelijke ongevallen per jaar

Er gebeuren te veel ongevallen in de agrarische en groene sector: de laatste 10 jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen per jaar. Vorig jaar waren dat er 7, maar in 2018 zijn dat er nu al 8. Ieder dodelijk ongeval is tragisch en er één teveel. En dat geldt ook voor de vele ongevallen die letsel veroorzaken.

Wat ging er dan bijvoorbeeld mis? Er kwam een man onder een boom in Emmen, een man belandde onder een heftruck in Woubrugge, er werd een man gedood door een stier in Toldijk, een jongen kwam om bij een ongeval op melkveebedrijf in Harskamp en er werd een man gedood door een stier in Dronten.

 

De RIE van Stigas

Werken er in uw bedrijf mensen onder uw gezag? Dan bent u wettelijk verplicht een RIE te hebben. De RIE van Stigas is laagdrempelig, nodigt uit om in actie te komen en activeert u èn uw medewerkers. Want veilig en gezond werken is een kwestie van gedrag.

www.derievanstigas.nl

E-learning: handige online tool over risico’s

Er is een uitgebreide e-learning van Stigas beschikbaar voor de preventiemedewerker in uw bedrijf. Met informatieve video’s, opdrachten en vraag en antwoord. De e-learning focust zich op taken, arboregels, risico’s en samenwerken.

Bekijk en volg de e-learning hier: https://preventiemedewerker.stigas.nl/

 

Nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Onder deze stevige ambitie zetten op 21 juni tien partijen hun handtekening. “Er gebeuren te veel ongevallen in de agrarische en groene sector: de laatste 10 jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen per jaar. Dit is onacceptabel en moet omlaag, elk ongeval is er één teveel!”

Wat is een preventiemedewerker?

Sinds 1 juli 2005 stelt de Arbowet dat bedrijven moeten beschikken over een preventiemedewerker. De preventiemedewerker houdt zich in het kort gezegd bezig met taken die tot doel hebben om ongevallen en verzuim te voorkomen. Dit betekent dat de preventiemedewerker o.a. een belangrijke rol speelt bij de uitvoering van de RIE. Maar ook bij de follow-up van de RIE. Dit houdt in dat hij betrokken is bij het maken van het plan van aanpak en de voortgang daarvan bewaakt. Het is ook mogelijk om als werkgever zelf de rol van preventiemedewerker op je te nemen. Meer informatie over de preventiemedewerker en een gratis e-learning cursus vindt u op https://preventiemedewerker.stigas.nl/.

Externe hulp verplicht bij een RIE?

Een aantal agrarische sectoren hoeft pas een externe deskundige voor de toetsing in te schakelen als zij meer dan 25 werknemers hebben. Dit komt omdat de sociale partners de risico-inventarisaties van deze sectoren hebben erkend. Hebt u een bedrijf in één sector met een erkende RI&E?

En heeft u 25 werknemers of minder? Dan kunt u zelf digitaal een checklist invullen en op basis daarvan een plan van aanpak opstellen. Kijk hier of de RIE in uw sector erkend is. https://stigas.nl/digitale-risico-inventarisatie/

 

Gezond en veilig werken in de veehouderij

 

ZuivelNL heeft een filmpje uitgebracht waarin het belang van gezond en veilig werken en het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (kortweg: RIE) wordt uitgelegd.
Het filmpje is onderdeel van de campagne ‘Gezond en veilig werken in de melkveehouderij’. ZuivelNL organiseert deze campagne samen met Stigas.

Arbocatalogus

 

De arbocatalogus is een praktisch hulpmiddel bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. De arbocatalogus is geschreven voor iedereen die werkt in de agrarische en groene sector. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden in het werk hebben werknemers- en werkgeversorganisaties samen oplossingen en aanbevelingen voor u op een rij gezet.