Peter Pluk

Peter Pluk
21 juni 2017 Diana Eleveld
Peter Pluk

Peter Pluk werkt als Director of Human Resources bij Hendrix Genetics. Een van de vestigingen van het bedrijf is een kuikenbroederij in Boxmeer met ongeveer 20 vaste werknemers. Ook heeft het bedrijf twee basisfokbedrijven in Nederland. De organisatie is wereldwijd actief in meer dan 100 landen en houdt zich bezig met genetische vooruitgang van pluimveerassen, varkens, zalmen en forellen. Pluk is een groot voorstander van het vaststellen van een cao op sectorniveau. “Het geeft onze  werknemers vertrouwen en zekerheid.”

Versterking imago
Volgens Pluk versterkt de nieuwe cao Productiegerichte Dierhouderij het imago van het bedrijf en de sector. “Door het bieden van een goed arbeidsvoorwaardenpakket blijven we aantrekkelijk voor werkzoekenden. Bovendien is het ook praktisch. Als je als werkgever een eigen cao moet opstellen, of met iedere werknemer moet onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden, is dit niet efficiënt. Het helpt ons ook als werkgevers.”

Lastig en gevoelig onderwerp
De vaste werknemers werken vaak ook in de weekenden op de kuikenbroederij en de basisfokbedrijven. In de nieuwe cao is de toeslag op zondag verlaagd. “Dit is een lastig en gevoelig onderwerp voor de werknemers”, merkt Pluk op. “Als je kijkt naar de maatschappelijke ontwikkelingen en het feit dat je werkt met dieren, is het niet te voorkomen om mensen op zondag te laten werken. Vanwege de ontwikkelingen in de maatschappij is het logisch dat er gesproken wordt over het verlagen van de toeslagen op zondag. Ik snap dat het voor een werknemer zuur is als je ineens minder toeslag krijgt. Het zal waarschijnlijk een onderwerp van gesprek blijven binnen de cao.”

Pluk benadrukt wel dat deze aanpassingen in een breder perspectief geplaatst moeten worden. “De cao is een pakket van afspraken die werknemers en werkgevers met elkaar maken. Daar zitten zowel min- als  pluspunten bij voor beide partijen. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje.”

Servicegericht en deskundig
De manager is te spreken over de dienstverlening van de Werkgeverslijn. “Ik heb regelmatig contact met de medewerkers van de Werkgeverslijn met vragen over de cao. De mensen zijn servicegericht en zeer deskundig.”

0 Reacties

Laat een reactie achter