Payrolling

Payrolling
4 november 2016 Klaas Eenkhoorn

Het inschakelen van uitzendkrachten brengt de nodige extra kosten met zich mee aangezien het uitzendbureau een marge berekent voor de werving en selectie, begeleiding, het vervoer en administratieve afhandeling. In bepaalde omstandigheden kan het voor een werkgever aantrekkelijk zijn om zelf een groot deel van deze taken over te nemen. Daarvoor bestaat de payroll constructie.

De payroll constructie houdt in dat de payroll onderneming de medewerker in dienst neemt. De payroll onderneming wordt juridisch werkgever die de daarbij behorende administratie alsook de bijbhorende plichten en arbeidsrechtelijke risico’s zoals ziekte en ontslag overneemt. In de praktijk betekent dit dat de payroll onderneming de administratieve afhandeling van de werkgever overneemt, terwijl de werkgever zelf de arbeidskrachten werft, selecteert en vaak ook oproept en begeleidt. Het uitbetalen van loon (de inlenersbeloning) en het verzorgen van de inhoudingen en dergelijke komt dan voor rekening van de payroll onderneming, die daarvoor natuurlijk een vergoeding vraagt. Naast de verminderde administratieve rompslomp heeft deze constructie nog andere voordelen voor de inlener, in vergelijking met het inschakelen van afroepkrachten. De inlener kan de arbeidskracht vaak op ieder gewenst moment oproepen, waarbij die kracht kan werken over een vrij lange periode. De inlener kan bovendien snel een einde aan het werk maken, als er naar zijn oordeel te weinig werk is. Voor payrolling geldt hetzelfde fasensysteem als bij uitzendkrachten, waarbij geldt dat de rechten en plichten vanuit werkgever en werknemer toenemen naarmate de duur van verrichte arbeid voortduurt. De ABU en NBBU hebben ieder een eigen fasensysteem.

Payrolling is een sterk groeiend fenomeen in Nederland. Er zijn een aantal grote aanbieders actief, maar door de groter wordende vraag zijn ook steeds meer kleinere aanbieders tot de markt toegetreden. Als de keuze voor een payroll organisatie gemaakt moet worden, is het van belang dat bepaalde criteria in acht worden genomen. Hiervan zijn het voldoen aan de eisen die de Stichting Normering Arbeid daaraan stelt in de NEN 4400 normenreeks en de aansluiting bij een brancheorganisatie van uitzendondernemingen (NBBU, ABU of VPO) de belangrijkste. LTO biedt payrolling aan via LTO Seizoenarbeid. In deze checklist kunt u lezen hoe u veilig zaken kunt doen met een payroll- of uitzendbureau.

Ontslag payrollwerknemers gewijzigd per 1-1-2015
Vanaf 1 januari 2015 is het Ontslagbesluit aangepast voor payrolling, waardoor payrollwerknemers dezelfde ontslagbescherming krijgen als de eigen werknemers van de inlenende werkgever. Lees hier meer over het ontslag van payrollwerknemers. Tip: Download “Wet Werk en Zekerheid: Ontslag payrollwerknemer (factsheet voor werkgevers)”

WAB beperkt de mogelijkheid van payrolling

In het wetsvoorstel voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) worden de mogelijkheden van payrolling ingeperkt. Er mag geen gebruik meer worden gemaakt van de flexibiliteit uit de uitzend cao en er dient sprake te zijn van dezelfde of vergelijkbare arbeidsvoorwaarden als bij de inleen cao. Dit betreft bijvoorbeeld een vergelijkbare pensioenvoorzieningen en een scholingsfonds dat vergelijkbaar is met dat uit de inleenbranche. In de praktijk zien we nu al dat steeds meer bedrijven die in het verleden gebruik maakten van payrolling, nu medewerkers weer in eigen dienst nemen. Het wetsvoorstel WAB wordt momenteel nog nader uitgewerkt en moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. De verwachting is dat deze wetgeving in 2020 ingaat.

 

1 Reactie

Pingbacks

  1. […] nodig is. Voor kortdurende dienstverbanden zijn de volgende mogelijkheden geschikt: uitzendbureau, payrolling of oproepkrachten. Voor kortdurende, onregelmatige werkzaamheden worden vaak loonbedrijven of […]

Laat een reactie achter