De vorige themapagina (juli 2020) was’jongere werknemers als kans voor de toekomst‘. Jongeren kunnen voor u werken, maar u kunt hen ook een stageplek of leerwerkbaan aanbieden. Bijvoorbeeld na een positieve werkervaring op uw bedrijf tijdens de zomermaanden.
Op dit moment is er (door corona) in veel sectoren een tekort aan stageplekken. Gelukkig is dit niet in de agrarische sector het geval. Zie dit juist als een kans en trek leerlingen aan in de agrarische sector! Op deze themapagina leest u inspirerende voorbeelden en tips over wat u moet regelen wanneer u een stageplek wilt aanbieden of wanneer u een BBL’er in dienst wilt nemen.
Praktijkvoorbeeld
“Zit je op het #mbo en heb je door corona studievertraging of loop je tegen belemmeringen aan, wij hebben functies in #logistiek, #ict, #groen en #kwaliteit.” Met die oproep op de sociale media geeft Kwekerij Moors studenten kans op een uitdagende stage. Het familiebedrijf is erkend voor elk mbo-niveau: van de entreeopleiding Assistent plant, dier of groene leefomgeving tot de niveau4-opleiding Vakexpert teelt en groene technologie.
Zoals praktijkleren draait om kwaliteit, geldt hetzelfde voor de teelt van rode en gele paprika’s. “Ja, ze beginnen allebei als groene paprika”, lacht contactpersoon bpv Hannie Moors. “Dan zijn ze nog niet rijp. Maar uiteindelijk kleuren ze allemaal door, al gebeurt dat bijvoorbeeld bij een ras dat als groene paprika op de markt komt relatief laat. Niet voor niets is onze slogan dat we kleur geven aan paprika.”
Praktisch
BOL – Stage lopen
Stagiairs zijn werknemers die ‘meewerken’ in uw bedrijf als onderdeel van hun opleiding. U biedt een scholier of student de kans om in de praktijkervaring op te doen met het beroep waarvoor hij leert.
Waar moet u aan denken?
- Uw bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn. SBB (Samenwerkingsorganisaties Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) kan uw bedrijf hiervoor erkennen. Lees meer over een erkend leerbedrijf worden
- U zorgt voor de begeleiding van stagiairs.
- De taken die een stagiair uitvoert moeten van toegevoegde waarde zijn voor zijn of haar opleiding.
- Stagiairs hebben géén recht op het minimumloon. Wel kunt u ervoor kiezen een stagevergoeding, reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding te betalen. Lees meer over arbeidsvoorwaarden
- Het is verstandig een stageovereenkomst met de leerling te sluiten. Lees meer over stageovereenkomsten
- Er zijn mogelijkheden om een subsidie te ontvangen voor de scholingskosten die u maakt. Lees meer over subsidiemogelijkheden
BBL – 4 dagen werken, 1 dag naar school
Het is belangrijk dat (jonge) mensen de kans krijgen om het vak in de praktijk te leren. De beroepsbegeleidende leerweg, de zogenaamde BBL-opleiding, is hier een goed instrument voor. De leerling gaat 1 dag per week naar school en werkt 4 dagen in de praktijk op uw bedrijf. Een BBL’er is dan ook geen stagiair maar een werknemer. Hij valt onder de cao en het arbeidsrecht en heeft ook recht op betaling volgens de cao die voor uw bedrijf van toepassing is. Lees hier meer over het worden van een erkend leerbedrijf, de arbeidsvoorwaarden van een BBL-er en welke subsidiemogelijkheden er zijn.
Van geitenhouderij tot boomkwekerij: stageplekken bieden voordelen voor de student én het bedrijf
Praktijkleren: Vakbekwaam medewerker veehouderij
Praktijkleren: Vakbekwaam medewerker teelt
Enthousiast geworden?
Leerbedrijf worden
U wilt erkend leerbedrijf worden omdat u een mbo-student gaat begeleiden of er een zoekt? Om leerbedrijf te worden moet u eerst een erkenning aanvragen. Op de website van de SBB leest u hoe u dit doet.
Werving en selectie
U bent erkend leerbedrijf en u zoekt een geschikte student. Dat kan via school, via Stagemarkt.nl, en via andere kanalen zoals uitzendbureaus, sociale media, advertenties, voorlichtingsbijeenkomsten en open dagen en het UWV. Lees meer op de website van SBB
Praktische tips voor de praktijkopleider
U heeft een student voor uw stageplek gevonden. Hoe treedt u nu op als praktijkopleider? Op de website van de SBB leest u praktische tips.
Scholing voor praktijkopleiders
Twijfelt u over uw kennis en vaardigheden als praktijkbegeleider? SBB biedt diverse scholingsmogelijkheden voor beginnende praktijkopleiders met geen of weinig ervaring in het begeleiden van mbo-studenten. Deelname is kosteloos. Lees meer.