Komt er een nieuwe wet voor zzp’ers?

Komt er een nieuwe wet voor zzp’ers?
30 oktober 2017 Mirthe Post

Sinds 1 mei 2016 is de wet DBA van kracht. In plaats van de VAR kan er nu worden gewerkt met modelovereenkomsten waardoor opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf hun arbeidsrelatie kunnen laten beoordelen door de Belastingdienst. LTO heeft in samenwerking met de Belastingdienst een modelovereenkomst voor de sector gemaakt (zie www.werkgeverslijn.nl). In de praktijk blijkt het echter lastig om te handhaven op deze wet. Er is veel onduidelijkheid en dit heeft tot gevolg dat er minder gebruik wordt gemaakt van de diensten van zzp’ers.

In het regeerakkoord 2017, dat onlangs werd gepresenteerd, is afgesproken dat de DBA wordt vervangen door nieuwe wetgeving. Bedrijven die zzp’ers inhuren kunnen via een webmodule een Opdrachtgeversverklaring invullen om zich te vrijwaren van werkgeversverplichtingen (loonbelasting en premieheffing). Dit plan moet echter nog worden uitgewerkt in een wetsvoorstel, en dit moet vervolgens door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.

De verwachting is dus inderdaad dat er nieuwe wetgeving komt ter vervanging van de wet DBA, maar dit zal de komende tijd nader moeten worden uitgewerkt en in wetgeving moeten worden gegoten, evenals de andere maatregelen uit het regeerakkoord.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter