Kabinet erkent noodzaak seizoensgebonden loonkostenregeling

Kabinet erkent noodzaak seizoensgebonden loonkostenregeling
8 april 2020 Diana Eleveld

Het kabinet erkent dat de NOW-regeling tekortschiet voor ondernemers uit de land- en tuinbouwketen die vooral in het voorjaar een grote omzetpiek hebben. Dit is een eerste reactie op de eis van LTO Nederland om een loonkostenregeling te leveren die aansluit op de situatie bij werkgevers in onder meer de boomkwekerij, sierteelt, vollegrondsgroenten en bollen. Het is van groot belang dat het kabinet nu snel doorpakt.

In de brief met nieuwe steunmaatregelen van 7 april stelt het kabinet dat ‘de NOW zich niet verhoudt tot bijvoorbeeld seizoensarbeid die kenmerkend is voor de sierteelt’. “Het kabinet erkent hiermee de noodkreet van boomkwekers, kwekers van vaste planten, perkgoed, bloemen en planten, telers van bollen en bolbloemen en vollegrondsgroenten en handelsbedrijven die nu vrijwel geen gebruik kunnen maken van de NOW-regeling.” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Hun omzetverlies is groot terwijl de loonkosten doorlopen, maar ze voldoen desondanks niet aan de criteria van de NOW-regeling.”

De erkenning is een goede stap voorwaarts, maar werkgevers zijn pas geholpen met een goede loonkostenregeling die past bij het seizoenskarakter van veel sectoren in de land- en tuinbouw. “De erkenning is er, nu de oplossing nog. Er is en blijft werk aan de winkel en we blijven hard knokken voor een regeling op maat.” aldus Calon. “Achter de schermen zijn we daarom in direct contact met de verantwoordelijke ministeries.”

Veel werkgevers in de genoemde sectoren vragen zich af of een aanvraag voor de NOW-regeling zinvol is. De Werkgeverslijn heeft handige tools gepubliceerd waarmee werkgevers inzicht kunnen krijgen of en hoe de NOW-regeling van toepassing is. Is een aanvraag kansrijk en noodzakelijk dan is het verstandig om hier niet mee te wachten. Voor een snelle uitbetaling van de NOW-subsidie is het van groot belang om de formulieren volledig in te vullen.

LTO Nederland blijft, samen met VNO-NCW en MKB Nederland, in gesprek met het kabinet om de belofte om ondernemers te helpen in deze coronacrisis na te komen. “Ik blijf en zal het kabinet hier aan houden”, aldus Marc Calon.

Bron: LTO Nederland

0 Reacties

Laat een reactie achter