Investeren in medewerkers

Investeren in medewerkers
1 augustus 2018 Mirthe Post

Investeren in de ontwikkeling van medewerkers is heel belangrijk. De werkomgeving verandert continu. Denk bijvoorbeeld aan technologische ontwikkelingen en strengere eisen aan kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Het is daarom zaak dat u de kennis en vaardigheden van uzelf en uw medewerkers op peil houdt.

Opleidingsplan/ontwikkelplan

Om erachter te komen welke scholingsactiviteiten voor de organisatie noodzakelijk zijn is het van belang om de ontwikkelbehoeften in kaart te brengen. Daarbij staan de wensen van de organisatie én de medewerkers centraal. In een opleidingsplan/ontwikkelplan vertaalt u het organisatiebeleid naar concrete activiteiten, waarbij u leren op de werkvloer combineert met een opleiding. Vaak gelden voor verschillende groepen werknemers verschillende behoeften. De agrarische scholingsadviseurs kunnen u helpen de juiste keuze te maken bij de ontwikkeling van uw werknemers. Zij kunnen u ook ondersteunen bij het opstellen van een ontwikkelplan.

Medewerkers ontwikkelen zonder cursus of scholing

Medewerkers ontwikkelen zich iedere keer dat ze met een nieuw probleem, of een nieuwe situatie geconfronteerd worden. Ze hoeven dus niet altijd naar school om zich te ontwikkelen. Hieronder een aantal tips waarmee u zonder een externe cursussen of opleidingen toch met het ontwikkelen van uw personeel aan de slag kunt.

  • Laat een medewerker stage lopen bij een collega-bedrijf om nieuwe, specifieke vaardigheden te leren kennen, of eens te zien hoe het er ergens anders aan toe gaat;
  • Geef een medewerker de rol van stagebegeleider of praktijkopleider. Hierdoor krijg hij of zij de kans om stagiaires op te leiden en daarmee zijn eigen takenpakket en vaardigheden verder uit te breiden;
  • Taakroulatie, vraag of een medewerker de verantwoordelijkheid wil nemen voor taken die net naast zijn of haar eigen functie liggen, bijvoorbeeld technische of organiserende taken. Hij doet dan ervaring op met nieuwe werkzaamheden;
  • Koppel een junior medewerker aan een meer ervaren collega. Hij of zij kan dan de junior medewerker meer bekend maken met een aantal processen of werksituaties. Voordeel hiervan is dat kennis en ervaring meer gespreid worden over verschillende medewerkers. Ervaren medewerkers beschikken vaak over een schat aan kennis en ervaring die zij heel goed kunnen overdragen aan nieuwkomers of minder ervaren collega’s.

Groen onderwijs

Groene mbo’s verzorgen ook opleidingen en cursussen voor werkgevers en werknemers. Onder meer op het gebied van arbo, gewasbescherming, veiligheid, (gespecialiseerde) dierverzorging, natuurlijke vormgeving enzovoort. De inhoud is up to date, praktisch en kan veelal op maat worden aangeboden. Ook begeleiden zij diverse EVC- trajecten, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Kijk hier voor het aanbod bij een school in jouw regio. Een aantal cursussen kan zelfs digitaal vanuit huis worden gevolgd. Via de websites van de scholen vind je het aanbod hiervoor.

0 Reacties

Laat een reactie achter