Maart 
Dat in deze coronatijd zaken anders dan ‘normaal’ lopen, dat weten we inmiddels. Veel werkgevers maken zich klaar voor een nieuw seizoen, met vaak nieuwe internationale werknemers. Werknemers die uit landen met een risicocode oranje komen. Hoe ga je om met deze situatie? De Werkgeverslijn land- en tuinbouw licht toe wat er allemaal bij komt kijken. Heb je toch zelf nog vragen? Bel gerust de Werkgeverslijn land- en tuinbouw op 088 – 888 66 88 of stuur een e-mail naar info@werkgeverslijn.nl.
Wat te doen bij de komst van nieuwe internationale werknemers? Je leest het hieronder
Vertrek uit het thuisland
Wat is handig om in de gaten te houden in de periode van vertrek uit het thuisland van uw werkgevers? Essentieel is dat je werknemers mededeelt dat ze niet van huis mogen vertrekken als zij of één van hun gezinsleden corona-gerelateerde klachten heeft. Vertel werknemers ook dat het verplicht is een negatieve testuitslag te laten zien geldt bij inreizen in Nederland per vliegtuig, bus, trein of een schip. De testverplichting geldt niet voor reizigers met een eigen auto of klein busje. Een werkgeversverklaring kan van waarde zijn voor het doorreizen van landen die een garantie willen dat de reiziger onderweg is en het land verlaat. Reizigers uit de oranje landen of regio’s worden dringend geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te gaan. De quarantaineplicht van 10 dagen kan worden verkort door op de 5e dag na aankomst een gratis coronatest bij de GGD te laten doen. Is de uitslag negatief, dan kan de quarantaine worden beëindigd.
Handige downloads en linkjes
✔️ Op de grenzenpagina geven wij een overzicht van de bijzondere omstandigheden en reisbeperkingen van de landen waar veel internationale werknemers in de agrarische sector vandaan komen.
✔️ Reizen jouw werknemers vanuit een hoogrisicoland naar Nederland? Dan hebben ze in veel gevallen een negatieve uitslag van een NAAT(PCR)-test en soms ook een sneltest nodig. Bekijk hier waar in het buitenland ze deze testen kunt laten doen.
✔️ Werkgeversverklaring nodig? Download de werkgeversverklaringen in verschillende talen.
✔️Vul de RIW Coronachecklist in.
Aankomst op het bedrijf
Wellicht de meest spannende periode, de aankomst van de werknemers. Probeer de werknemers zoveel mogelijk rond dezelfde datum te laten komen zodat je te maken hebt met een ‘vaste groep’. Het is belangrijk de werknemers hartelijk welkom te heten en hen duidelijk te maken dat de coronaregels op het bedrijf van groot belang zijn. Via Stigas vind je altijd de meest actuele protocollen, informatie en hulpmiddelen.
Neem vervolgens een gezondheidsverklaring af bij jouw werknemers en laat ze alleen toe als ze alle vragen met nee beantwoord hebben. Niet onbelangrijk, werk nooit met onverzekerde mensen, dus regel direct zorgverzekering voor de werknemers via LTO Arbeidskracht.
LTO Arbeidskracht heeft een overzicht opgesteld welke kosten de zorgverzekering wel en niet vergoed als je besmet raakt met het coronavirus.
Na de quarantaineperiode
Ook na de quarantaineperiode is het noodzaak dat werknemers scherp zijn op gezondheidsklachten en dat basisregels in acht worden genomen. Zorg dat je werknemers via het coronaprotocol blijven werken. Indien één van de werknemers verkoudheidsklachten ontwikkelt, laat hem of haar dan direct in quarantaine wonen en help de werknemer om zich te laten testen bij een corona teststraat. Zorg er daarnaast voor dat de samenstelling van de groep ongewijzigd blijft tijdens werken en wonen.
Tips
- Houd altijd de basisregels in acht en geef als werkgever altijd het goede voorbeeld.
- Vul de praktische coronachecklist in en archiveer deze. Download ook de bijbehorende handleiding voor het invullen van de coronachecklist.
- Werken met uitzendkrachten vraagt extra aandacht. Werkt je met mensen via een uitzendbureau? Maak dan strikte afspraken met de uitzender dat je steeds dezelfde werknemers krijgt en dat het uitzendbureau ervoor zorgt dat deze mensen zo veel mogelijk als groep bij elkaar blijft.
- Contacten buiten het bedrijf leveren extra risico’s op. Misschien kun je boodschappen laten bezorgen, regel je de maaltijdvoorziening centraal door bijvoorbeeld enkele mensen (onder werktijd) te vragen te koken voor de hele groep en zorg je voor goede ontspanningsmogelijkheden op het bedrijf zodat mensen in hun vrije tijd op het bedrijf prettig kunnen verblijven.
- Mocht er onverhoopt toch een corona uitbraak op je bedrijf plaatsvinden informeer de branche- of sectorale organisatie en raadpleeg het door Stigas opgestelde continuïteitshandboek.
Geef je mening!
