Huisvesting arbeidsmigranten

Huisvesting arbeidsmigranten
4 november 2016 Admin

Laatste update: 26 juni 2020, 10:58

De agrarische sector kent veel seizoensgebonden werk met pieken in de arbeidsbehoefte (piekarbeid). Om hierin te voorzien is de sector deels afhankelijk van arbeidsmigranten en buitenlandse werknemers. Goede huisvesting voor tijdelijk verblijf, ook wel flexwonen, is daarmee een permanente behoefte geworden. De huisvesting moet dan natuurlijk wel in orde zijn. De lengte van het verblijf van de arbeidsmigrant heeft invloed op de eisen van de huisvesting. Flexwonen is voor arbeidsmigranten voor de korte- en middellange termijn een uitkomst.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen waarborgt de kwaliteit van uw huisvesting. Daarnaast mogen gecertificeerde bedrijven de kosten van huisvesting inhouden op het loon. Het AKF is een initiatief van LTO Nederland in samenwerking met de aangesloten regionale LTO organisaties, de gelieerde vaktechnische organisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties CNV en FNV.

Huisvesting arbeidsmigranten in tijden van Corona

De huisvesting van arbeidsmigranten heeft veel politieke aandacht. Een speciaal “Aanjaagteam Arbeidsmigranten”, onder leiding van oud SP-politicus Emile Roemer, werkt aan concrete adviezen gericht op bescherming van arbeidsmigranten op de korte termijn. Ook zal dit Aanjaagteam later dit jaar komen met adviezen voor de langere termijn.

Juist in deze tijden is een goede huisvesting voor arbeidsmigranten belangrijk. Als werkgever bent u wettelijk verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving, vooral in tijden van Corona. Het blijft daarom van groot belang om de hygiënerichtlijnen in acht te houden en de ‘1,5 meter’ in acht te nemen bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Benut daarvoor het actuele 1,5m protocol land- en tuinbouw dat door de Taskforce Arbeid van LTO is uitgewerkt in samenwerking met Stigas. Dit protocol geeft praktische handreikingen aan werkgevers.

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden samengesteld over hoe te handelen bij verdenking van coronabesmetting. Heeft u een vermoeden van coronabesmetting bij uw buitenlandse werknemers aarzel dan niet en schakel zorgverleners in.  Neem in voorkomende gevallen ook contact op met de GGD in uw regio.

Voor vragen of meer informatie kunt u dagelijks de Werkgeverslijn bellen op 088  – 888 66 88 of kijk op www.werkgeverslijn.nl/corona.

 

 

1 Reactie

Pingbacks

  1. […] bijvoorbeeld ten aanzien van huisvesting van de buitenlandse werknemer (zie de pagina over flexwonen) of dat de buitenlandse werknemer een tewerkstellingsvergunning moet […]

Laat een reactie achter