Hederakweker: ‘Geroutineerde stekwerk is heel geschikt voor de doelgroep’

Hederakweker: ‘Geroutineerde stekwerk is heel geschikt voor de doelgroep’
30 december 2019 Lytsa

Laatste update: 2 januari 2020, 09:35

Achter in de grote kas klinkt gelach. Vrolijke muziek staat op en er wordt luid mee gezongen. Het is duidelijk: bij kwekerij Pim Rikken word met plezier gewerkt. Al ruim tien jaar werken werknemers met een arbeidsbeperking bij hem in de Hedera-kwekerij. “Het stekwerk laat ik het liefst aan hen over.”

 

Aan de – toepasselijk geheten – straat Hedera in Bemmel heeft Pim Rikken als derde generatie een Hedera-kwekerij. Op in totaal 17.000 vierkante meter teelt hij 18 soorten hedera’s. Rikken heeft ruim veertig medewerkers in vaste dienst, werkt in piektijden met arbeidsmigranten en maakt sinds tien jaar gebruik van de medewerkers van het arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Bij toeval, vertelt Rikken in zijn kantoor. “De gemeente had eerst een eigen werkvoorziening in de vorm van een kwekerij, maar moest deze vanwege bezuinigingen sluiten. Aan ons is toen gevraagd of sommigen bij ons aan de slag konden. Proberen kan altijd zei ik toen.”

 

‘Kom straks met de rollator’

Het stekwerk is uitermate geschikt voor deze doelgroep, vindt Rikken. “Het is vrij geroutineerd en niet al te moeilijk werk. Sommige mensen zouden het saai noemen, maar deze doelgroep heeft juist baat bij een duidelijk ritme.” In een afgesloten ruimte aan de zijkant duwen de medewerkers de stekjes één voor één in de vochtige aarde. Acht stekjes per bakje, waarna die weer terug in de tray wordt gezet. Zodra de tray vol is, brengt een vaste medewerker het naar de grote tafel. De muziek staat hard aan en de sfeer is gemoedelijk. “Ik kom straks nog met mijn rollator”, zegt een van hen tegen Rikken. “We hebben het hartstikke gezellig met z’n vijven.”

 

Het is niet altijd pais en vree, soms wordt het een medewerker te veel, vertelt Rikken. “Daar moet je mee om kunnen gaan. De hectiek van het bedrijf neem ik niet mee naar deze ruimte. Ik praat met hen niet over deadlines, onverwachte grote orders of veranderingen.” Omdat er zoveel ‘speciale medewerkers’ bij Rikken werken, is er dagelijks een begeleider van Scalabor op de werkvloer. Bij eventuele problemen, kunnen de medewerkers daar terecht. “Ook bij een verandering in de werkzaamheden schakelen we hem in, dat moet je geleidelijk invoeren”, geeft Rikken uit ervaring aan.

 

Met Scalabor heeft Rikken een totaalprijs afgesproken, het arbeidsontwikkelbedrijf heeft de vrijheid om te kijken wie wanneer werkt. “Dat neemt mij dus veel zorg uit handen.” De stadsbus heeft een halte voor het bedrijf en is afgestemd op de werktijden van de kwekerij. “Heel prettig dat we dat zo konden regelen.”

 

Iedereen in zijn of haar waarde laten

Rikken vindt zijn eigen onderneming zeer geschikt voor het werken met medewerkers met een arbeidsbeperking. “Heb je een heel geautomatiseerd bedrijf, dan zou ik het spannender vinden. Je kunt niet van deze medewerkers verwachten dat ze alert handelen bij incidenten bijvoorbeeld. Zij bepalen het tempo.” Voor hem als ondernemer was het wennen om te werken met mensen met een arbeidsbeperking, maar ook voor zijn andere medewerkers. “Ik heb van meet af aan gezegd ‘we laten iedereen in z’n waarde’ en eigenlijk heb ik nooit klachten gehad. Iedereen heeft wel wat en deze doelgroep verrijkt ons bedrijf. We hebben veel lol met elkaar en plezier in het werk. Dat is waar het mij om gaat!”

 

Agro Werkt Onbeperkt

Wilt u meer informatie over werken met mensen met een arbeidsbeperking? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn, wat de rechten op het gebied van loondispensatie en tegemoetkomingen zijn? Kijk dan op www.werkgeverslijn.nl/agrowerktonbeperkt.

0 Reacties

Laat een reactie achter