“Goed werkgeverschap loont!”

“Goed werkgeverschap loont!”
7 maart 2019 Diana Eleveld

Steeds meer land- en tuinbouwbedrijven geven aan moeite te hebben met het vinden van gemotiveerd personeel. Het gaat daarbij zowel om vaste medewerkers als seizoenarbeiders. Colland concludeert in het arbeidsmarktonderzoek 2018 dat er nog geen sprake is van grote krapte op de agrarische arbeidsmarkt. Ook LTO Arbeidskracht geeft aan dat zij nog altijd voldoende buitenlandse seizoenarbeiders kan vinden via hun dienst Seasonal Work, hoewel dat wel steeds moeilijker wordt.

Daarnaast is het opmerkelijk om te horen dat sommige ondernemers geen enkel probleem hebben met hun personeelsvoorziening. Wat doen zij anders dan andere ondernemers? Het grote verschil is dat zij investeren in goed werkgeverschap. Buitenlandse seizoenarbeiders komen het volgend jaar graag terug indien zaken voor hen goed zijn geregeld. Dit betekent bijvoorbeeld duidelijke contracten en instructies in de taal van de werknemer, goede arbeidsomstandigheden en prettige huisvesting maar ook het regelen van de Nederlandse zorgverzekering voor de werknemer.

Om vaste medewerkers te boeien en te binden zijn weer andere zaken van belang. Zij willen zich vaak verder in hun werk kunnen ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door scholing en training, taakroulatie, leren op de werkvloer en het bieden van doorgroeimogelijkheden. Voor scholing en training kunt u veelal gebruik maken van de subsidies van Colland Arbeidsmarkt en natuurlijk van de scholingsconsulent in uw sector.

Kom in gesprek met uw personeel en weet wat hen bindt en boeit aan uw bedrijf. En maak daar werk van. Goed werkgeverschap is een investering die uiteindelijk zeker zal lonen!

Jules Sanders
Adviseur Economisch en Sociaal Beleid en Onderwijs LTO Nederland

0 Reacties

Laat een reactie achter