Eerste Kamer kritisch op WAB, maar pakt niet door

Eerste Kamer kritisch op WAB, maar pakt niet door
22 mei 2019 Mirthe Post

‘Koolmees loodst Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) door kritische Eerste Kamer’. Met deze teleurstellende tekst werd vanochtend in de media de behandeling van de wet in de Eerste Kamer naar buiten gebracht. Volgende week dinsdag is de stemming.

Het Kabinet wil met deze wet het aandeel flex terugdringen door tijdelijke contracten duurder te maken en vaste dienstverbanden juist goedkoper. “Als de WAB wordt aangenomen betekent dat een boete op seizoenswerk in de land- en tuinbouw,” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. Uit de berekeningen die LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en de KAVB hebben laten maken blijkt dat werkgevers met vooral tijdelijk seizoenswerk tot 7% meer loonkosten voor de kiezen krijgen.

“Werkgevers die vanwege klimatologische en natuurlijke omstandigheden uitsluitend tijdelijk seizoenswerk hebben worden sterk benadeeld. Het bieden van een vast contract voor per definitie tijdelijk werk ligt volstrekt niet in de rede,” aldus Calon.

Aan het voorstel om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in combinatie met een jaarurennorm en gespreide loonbetaling over 12 maanden aan te gaan kleven te veel praktische bezwaren. Dat is dus ook geen oplossing.

Voorstellen LTO Nederland
LTO Nederland heeft Minister Koolmees en de Eerste Kamer in de aanloop naar de behandeling van de WAB praktische voorstellen gedaan om voor werkgevers met seizoenarbeid een uitzondering te maken door seizoenswerk onder de lage ww-premie te brengen én seizoenswerk uit te zonderen van de ‘transitievergoeding vanaf dag 1’.

In het debat heeft Minister Koolmees een aantal toezeggingen gedaan, maar de praktische voorstellen niet omarmd. Wel is hij op verzoek van de Eerste Kamer bereid om de impact van de WAB op seizoenswerk te monitoren, het gesprek aan te gaan met de agrarische sector en te verkennen of meerjarige tijdelijke contracten voor seizoenswerk mogelijk zijn.

Voorzitter Calon: “We hebben de toezeggingen van Minister Koolmees gezien en gaan natuurlijk het gesprek aan, maar we kunnen het ook nu al vertellen: deze wet werkt niet!“ Bron: LTO Nederland

0 Reacties

Laat een reactie achter