De quarantainemaatregelen in Polen: wat is nu de stand van zaken?

De quarantainemaatregelen in Polen: wat is nu de stand van zaken?
19 mei 2020 Maartje Jager

Laatste update: 20 mei 2020, 20:17

Update 20-5-2020 – 20:17 uur | Poolse inwoners die in Nederland gewerkt hebben, vallen volgens onze laatste informatie onder deze uitzondering. Dit is ons echter nog niet formeel bevestigd door de Poolse grenswacht. Bewijs wordt aan de grens gevraagd, wij adviseren hiervoor een kopie van de arbeidsovereenkomst mee te nemen alsmede een werkgeversverklaring. Daar is geen formeel document voor. De Taskforce Arbeid heeft echter wel een format voor een dergelijke verklaring opgesteld. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools, Engels, Bulgaars, Roemeens en Hongaars.

Bij het uitbreken van corona heeft de Poolse regering een aantal stevige maatregelen genomen. Daaronder een inreisverbod voor niet-Polen, onderbreking van het internationale vliegverkeer en een quarantaineplicht voor terugkerende Polen. Vooral seizoenarbeiders hebben hier last van; zij kunnen niet even een paar dagen op en neer naar het thuisland.

Het inreisverbod en quarantainemaatregel zijn inmiddels versoepeld. Het uitgangspunt blijft dat iedereen 14 dagen in quarantaine moet als hij terugkeert naar Polen. Daarop zijn de volgende uitzonderingen:

  1. Mensen die voor professionele redenen Polen binnenkomen (pendelaars, zakenmensen of handelaren)
  2. Leerlingen en studenten die studeren of naar school gaan in Polen.
  3. Diplomaten en hun familieleden, leden van internationale organisaties met een diplomatiek paspoort.

Aan de grens moet aangetoond worden dat iemand zich op bovenstaande uitzonderingen kan beroepen. Op dit moment wordt onderzocht of ook Poolse seizoenarbeiders uit Nederland gebruik kunnen maken van de versoepeling.

Meer informatie vindt u op de grenzenpagina van de Werkgeverslijn. Nieuwe inzichten en aanpassingen van het grensbeleid worden op die pagina bijgewerkt.

0 Reacties

Laat een reactie achter