De mondkapjesplicht per 1 december en bedrijfsruimten

De mondkapjesplicht per 1 december en bedrijfsruimten
1 december 2020 Marleen
1,5 meter

Stigas krijgt vragen over de mondkapjesplicht voor openbare ruimte die ingaat op 1 december. De mondkapjesplicht roept de vraag op in hoeverre een bedrijfsruimte daar onder valt.

Een bedrijfsruimte is een ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Bedrijfskantines en receptieruimten van bedrijven vallen ook onder bedrijfsruimtes.
Er geldt voor deze ruimtes dus géén verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. De basisregel is dat 1,5 meter afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.

Als het niet mogelijk is om op de werkplek 1,5 meter afstand te houden, moeten tussenschotten van plastic of plexiglas worden geplaatst. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is en de afstand tussen collega’s is kleiner dan 1,5 meter, dan pas mogen niet-medische mondkapjes worden gedragen. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan hier op controleren. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.

Bezoekers kunnen wel verplicht worden een mondkapje te dragen.

Bron: Stigas en Werkgeverslijn

0 Reacties

Laat een reactie achter