De Brexit en de consequenties voor mijn personeel uit het Verenigd Koninkrijk

De Brexit en de consequenties voor mijn personeel uit het Verenigd Koninkrijk
24 januari 2019 Mirthe Post

Op 29 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk, zoals het er nu naar uitziet, uit de EU. Dit betekent dat vanaf dat moment Britse burgers en hun familieleden die in Nederland leven en werken geen EU-burger meer zijn. Tot aan de Brexit hebben en houden Britse burgers en hun familieleden hun verblijfsrecht; zij mogen werken en leven in Nederland.

De EU en het VK hebben onderhandeld over een uittredingsakkoord voor de Brexit en in november 2018 is een voorlopig uittredingsakkoord gesloten. De vraag is of er een DEAL komt of een NO-DEAL. De politiek in het Verenigd Koninkrijk (VK) is zeer verdeeld. Nederland spant zich tot het uiterste in om een DEAL te sluiten met goede afspraken.

Wat gebeurt er als er een DEAL wordt gesloten?

Verblijft een VK-burger voor de Brexit rechtmatig in Nederland dan kan hij/zij na de Brexit in Nederland blijven wonen, werken of studeren. Tot 31 december 2020 is geen verblijfsdocument nodig. Na 31 december 2020 is wel een verblijfsdocument nodig. Alle bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) bekende VK-burgers krijgen een uitnodiging van de IND om een verblijfsdocument aan te vragen.

Wat gebeurt er als er geen deal (NO-DEAL) wordt gesloten?

Britse burgers die op 29 maart 2019 rechtmatig in Nederland verblijven (leven, werken, studeren) kunnen in Nederland blijven na de Brexit. Er geldt een overgangsperiode van 29 maart 2019 tot 1 juli 2020. In deze periode houden Britse burgers hun rechten op verblijf, werk en studie in Nederland. Alle Britse burgers krijgen voor 29 maart 2019 een brief; deze brief is gelijktijdig een tijdelijke verblijfsvergunning. Na 1 juli 2020 hebben alle Britse burgers een nieuwe verblijfsvergunning nodig. De IND stuurt hiervoor een uitnodiging. Met deze vergunning behouden Britse burgers vrije toegang tot de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben geen werkvergunning nodig om deze Britse burgers in dienst te houden of te nemen. Ook worden deze Britse burgers vrijgesteld van de inburgeringsplicht.

Zie voor meer informatie: Immigratie en Naturalisatie Dienst https://ind.nl/Paginas/Brexit.aspx

0 Reacties

Laat een reactie achter