Cursus breekt taalbarrière voor Poolse medewerker

Cursus breekt taalbarrière voor Poolse medewerker
28 juli 2017 Mirthe Post

De communicatie haperde. Personeel zei soms ‘ja’ zonder dat ze het begrepen hadden. Problemen aankaarten werd uitgesteld tot het te laat was. De taal vormde een barrière op het bedrijf van Adrie van den Einden. Met een taalcursus via LTO Arbeidskracht is die drempel geslecht.

Wie een probleem wil aankaarten, moet een drempel overwinnen. Zeker de eerste keer. Poolse werknemers, zo heeft Adrie van den Einden ervaren, houden een probleem zo lang mogelijk voor zich. ‘Voor een deel zit het misschien in het karakter’, meent de tuinder, ‘maar het kan ook bij de taal liggen. Als ze de taal kennen, is die drempel in elk geval al genomen.’

Van den Einden verbouwt ruim honderd hectare spinazie, babyleafs en verschillende slasoorten in Lierop. Met zeven verpakkingslijnen wordt het product direct klaargemaakt voor supermarkt en groothandel. In totaal heeft de ondernemer bijna honderd werknemers in dienst, waarvan de helft vaste krachten.

Toegespitst op het bedrijf

De taalcursus is een basiscursus met algemene begrippen. ‘Een aantal lessen is echter ook toegespitst op dit bedrijf’, vertelt Anja Wessels, begeleidster van de cursus. ‘In de lessen bespraken we namen van de producten en begrippen als kist, krat, pallet; 250-grams- en 500-grams-verpakking, namen van onkruiden, insecten en plagen.’ Er kwam ook een stuk hygiënetraining voorbij. ‘Met plaatjes hebben we dat al duidelijk kunnen maken, maar nu konden we er wat dieper op ingaan’. De cursisten kregen zelf inspraak op de inhoud van de cursus. Anja Wessels: ‘Zij vonden vooral het tellen belangrijk.’

Plezier bij werknemers

De tuinder kreeg subsidie voor deze cursus. ‘Dat heeft ons over een drempel geholpen.’ Achteraf vindt hij dat het ook zonder subsidie de moeite waard is. De ondernemer noemt het een investering in het personeel die zich op meerdere fronten terugbetaalt. ‘Ze hebben er zelf ook plezier van. Ook in hun dagelijks leven.’ Hij gaat ervan uit dat problemen eerder worden aangekaart, zoals het aanvankelijke doel was, maar de werknemers zitten ook lekkerder in hun vel.

Meer contact onderling

Van den Einden en Wessels zijn zeer tevreden over het resultaat. Er is meer contact tussen het personeel onderling, merken ze. Van den Einden: ‘De ochtend na de eerste cursus kwamen ze de kantine in: ‘Goedemorgen’, zegt er eentje.’ Wessels vertelt over het personeelsfeest van vorige week: ‘Je ziet echt dat de Poolse en Nederlandse werknemers nu meer contact met elkaar maken. Het zijn geen aparte groepjes meer.’ Het ijs is gebroken. De taalbarrière is geslecht en daar was het Van den Einden om te doen.

Opleidingsaanbod

LTO Arbeidskracht biedt in samenwerking met Lentiz diverse opleidingen aan, specifiek gericht op de agrarische sector. De cursussen lopen uiteen in niveau en onderwerp. Van een eenvoudige training voor personeel in de glastuinbouw of voor verpakkingswerkzaamheden, tot Sales en Marketing of zelfs een Minimaster Leidinggeven. De cursussen BHV, Instrueren op de Werkvloer en Gewasbescherming Spuitlicentie worden tevens in de Poolse taal aangeboden. Meer informatie vindt u op http://ltoarbeidskracht.nl/opleiding of neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer 088 472 42 00.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter