Laatste update: 11 november 2020, 12:57
Communiceren met werknemers is juist in coronatijd heel belangrijk. Hoe informeert u hen goed over de geldende regels en houdt u uw personeel tegelijk betrokken en gemotiveerd? Als u werkt met internationale werknemers, heeft u daarbij ook te maken met de invloed van cultuurverschillen. Op deze themapagina vindt u informatie over dit onderwerp. Bij vragen kunt u contact opnemen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T 088 – 888 66 88.
Corona webinar #13: communicatie en cultuurverschillen
Op dinsdag 10 november organiseerde de Werkgeverslijn land- en tuinbouw opnieuw een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar ging Diana Eleveld in gesprek met o.a. Mathilde Kockelkoren (Landelijk Adviseur Werkgeversdienstverlening met specialisatie EURES bij UWV) over communicatie en cultuurverschillen op de werkvloer. Er is aan de orde gekomen hoe u op een goede manier kunt communiceren met werknemers over de coronaregels. En welke impact cultuurverschillen hebben op de onderlinge communicatie.
Tips voor communicatie met werknemers in coronatijd
Tip 1 – Treed als kapitein op de voorgrond
Op crisismomenten kijken we allemaal naar de kapitein van het schip. Als ondernemer of bedrijfsleider op uw bedrijf, is dus belangrijk om uw gezicht te laten zien en uw stem te laten horen. Communiceer transparant en bemoedigend, over de crisismaatregelen die u neemt, over hoe het met eventuele zieke collega’s gaat, over de koers die jullie verder zullen varen. Laat ook ruimte voor vragen van zowel uw eigen medewerkers als externe partijen. Nog meer dan anders bent u nu de leidersfiguur waar mensen naar op zoek zijn.
Tip 2 – Heb oog voor het welzijn van medewerkers
Iedereen beleeft deze verwarrende periode anders. Maak bewust tijd vrij in uw agenda voor een-op-een gesprekken met collega’s, zodat u kunt polsen naar hun welbevinden en deze tijdig signaleert. Is een collega ziek? Sommige collega’s willen, ook als ze ziek zijn, toch nog contact met het werk. Anderen nemen liever wat afstand. Vraag waar uw medewerker behoefte aan heeft, zodat u die behoefte goed kunt invullen.
Tip 3 – Organiseer voldoende (virtuele) contactmomenten tussen collega’s
Waar uw medewerkers op dit moment ook werken, de kans is reëel dat het contact tussen de collega’s op een laag pitje staat. Daarom is het een goed idee om vaste informele contactmomenten te creëren: een fysieke of virtuele koffieklets in de namiddag of een afterwork borrel op vrijdagavond brengt iedereen weer met elkaar in verbinding.
Tip 4 – Neem zorgen van medewerkers altijd serieus
Mensen kunnen irrationeel reageren, zich onnodig zorgen maken. Bagatelliseer nooit. Toon begrip en respecteer het recht van medewerkers om zich zorgen te maken.
Tip 5 – Blijf zelf goed geïnformeerd
Wijs minstens één persoon aan binnen uw bedrijf die de verantwoordelijkheid heeft om altijd op de hoogte te zijn van actuele coronawetgeving en ontwikkelingen hieromtrent. Volg de webinars van de Werkgeverslijn en blijf de corona themapagina checken. Zo kunt u werknemers ook altijd van feitelijke informatie voorzien en waar nodig rust brengen.
Bronnen: Bond beter leef milieu en Adformatie.
Video: praktijkvoorbeeld Van Lipzig Tuinderijen
Verhaal: praktijkvoorbeeld orchideeënkwekerij Opti-flor

Video: praktijkvoorbeeld Bloembollenkwekerij Dogterom
Persconferenties en coronaregels in Pools en Engels beschikbaar
Coronaprotocol en Stigas posters in andere talen
De verscherpte coronaregels gelden uiteraard ook voor de internationale werknemers die op uw bedrijf aan het werk zijn. De overheid komt met voorlichting in andere talen, om ook hen op de hoogte te brengen. De voorlichting in andere talen kunt u downloaden via de volgende link. Op de site van Rijksoverheid staan posters over bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes, maar ook een nagesynchroniseerde versie van de recente persconferentie in vele talen. De informatie is beschikbaar in onder meer Engels en Pools.
Stigas heeft een coronaprotocol speciaal voor de agrarische sector gepubliceerd in het Pools en Roemeens zodat u deze ook met werknemers kunt delen.