Compensatie quarantaine-verzuim: schrap tijdelijk hoge WW-premie

Compensatie quarantaine-verzuim: schrap tijdelijk hoge WW-premie
2 november 2020 Diana Eleveld

Werkgevers in de land- en tuinbouw zitten, net als werkgevers in andere sectoren, vanwege het oplopende quarantaine-verzuim met hun handen in het haar. LTO Nederland vindt dat compensatie, met terugwerkende kracht, snel nodig is. Het tijdelijk schrappen van de hoge WW-premie gedurende de coronacrisis biedt een belangrijke compensatie voor werkgevers die nu opdraaien voor alle kosten.

Werkgevers moeten het loon doorbetalen voor werknemers die verplicht in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Tegelijkertijd moeten zij vervanging inhuren voor de medewerkers die noodgedwongen in thuisquarantaine moeten. De kosten van de loondoorbetaling en van de vervanging met tijdelijke krachten lopen fors op, en worden nu niet gecompenseerd.

Op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) kost de vervanging met tijdelijke werknemers 5 procentpunt extra WW-premie. In deze moeilijke corona-tijd straft deze prikkel in de WAB werkgevers juist, terwijl die bedoeld is om werkgevers te stimuleren werknemers in vaste dienst te nemen.

LTO Nederland pleit daarom voor compensatie, met terugwerkende kracht, door tijdens de coronacrisis deze hoge WW-premie tijdelijk te schrappen. De kosten om het werk op de bedrijven toch doorgang te laten vinden konden namelijk niet worden voorzien, zijn niet verzekerbaar én komen nu volledig voor de rekening van de werkgevers.

Op 3 november debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe Corona steunpakket. Lees hier de volledige inbreng die door LTO Nederland aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Bron: LTO Nederland, 30 oktober 2020

0 Reacties

Laat een reactie achter