Communicatie richting Poolse arbeidsmigranten

Laatste update: 6 april 2020, 14:37

Er is veel verwarring en onduidelijkheid over de Nederlandse coronasituatie bij Poolse arbeidsmigranten. Zowel in Polen als in Nederland. Hoe kunt u als werkgever uw Poolse werknemers informeren?

Beeldvorming Nederlandse Corona-maatregelen onder arbeidsmigranten

Wij merken dat er onder arbeidsmigranten eigen beelden leven over hoe er in Nederland met het coronavirus wordt omgegaan. Er circuleren via sociale media verkeerde filmpjes met verkeerde vertalingen, waardoor er een negatief en verkeerd beeld van de Nederlandse situatie ontstaat onder Poolse arbeidsmigranten.

Om deze verkeerde beeldvorming te bestrijden, worden vanuit Taskforce Arbeid belangrijke berichtgevingen en instrumenten in het Pools vertaald. U kunt deze middelen rechtstreeks doorsturen naar uw Poolse werknemers:

Toolkit

Uitleg Nederlands beleid rond Corona voor Poolse werknemers

Wij merken dat er onder Poolse werknemers veel misverstanden leven. Misverstanden rond het beleid in Nederland rond corona en de houding van Nederlanders ten opzichte van internationale werknemers. Deze misverstanden worden gevoed door zeer suggestieve berichten op social media. Deze circuleren onder de werknemers. Het is begrijpelijk dat mensen daar gevoelig voor zijn; ze zijn ver van huis in een vreemd land met een taal die ze niet begrijpen.

We hebben een podcast opgenomen waarin meer uitgelegd wordt over het Nederlandse beleid. De podcasts zijn vanaf nu beschikbaar, in het Engels, Pools en Nederlands. De Nederlandse versie is speciaal gemaakt voor Nederlandse ondernemers, zodat u weet wat er wordt gezegd in de Poolse variant.

Ook hebben we vertalingen laten maken van de toespraken van Minister-President Rutte.

Wij denken dat het verstandig is om de links onder uw internationale werknemers te verspreiden. We hopen hiermee wat onrust weg te kunnen nemen.

Poolse versie:

Nederlandse versie:

Engelse versie:

Infographic 1,5 meter afstand

Op 23 maart zijn door de Rijksoverheid verscherpte maatregelen ingevoerd en verdere beperkingen opgelegd voor samenkomsten. Eén van die maatregelen betreft dat 1,5 meter afstand wordt genomen.

Hierbij nogmaals de regels: Samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties zijn toegestaan, mits die onder 100 personen blijft en onderling 1,5 meter afstand kan worden genomen. En er geldt een groepsvormingsverbod: dat betekent dat er sprake is van drie of meer mensen die niet de 1,5 m afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen. Verwarring ontstaat doordat groepsvorming niet geldt op plekken en locaties waar geen verbod op groepsvorming geldt. Let op! De regel van minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar geldt altijd. Er zijn géén uitzonderingen toegestaan. Er wordt streng op de regel gehandhaafd en boetes kunnen oplopen tot € 400.

De gemeente Horst en de Maas heeft over deze maatregelen een duidelijke infographic gemaakt in Nederlands, Engels en Pools (klik op de afbeelding om de infographic te downloaden):

Toespraak Mark Rutte + aangescherpte maatregelen

Om de Poolse arbeidsmigranten die bij u werkzaam zijn te informeren over de aangescherpte maatregelen die maandag 23 maart bekend zijn gemaakt, is de toespraak van minister president Mark Rutte vertaald. Ook is een lijst met de aangescherpte maatregelen in het Pools beschikbaar.

Download beide documenten op de website van Glastuinbouw Nederland.

Werkgeversverklaring

Taskforce Arbeid ontvangt signalen dat er behoefte is aan een verklaring van werkgevers aan hun arbeidsmigranten en/of werknemers met kinderen, waaruit blijkt dat de werknemers in dienst zijn van een Nederlands bedrijf en een cruciaal of vitaal beroep beoefenen.

Download deze werkgeversverklaring in het Pools als Word-document
Download deze werkgeversverklaring in het Duits als Word-document

Informatieposters

De poster van de Rijksoverheid met informatie over maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus is in verschillende talen vertaald. U kunt deze posters hier downloaden en ophangen op uw bedrijf.

Daarnaast heeft Stigas de poster ‘Coronavirus, Hoe bescherm je jezelf en anderen?’ in verschillende talen ontwikkeld voor bedrijven. U kunt deze posters hier downloaden en ophangen op uw bedrijf.

Toespraak van Carola Schouten

Minister Carola Schouten van LNV sprak afgelopen week in deze videoboodschap een groot compliment uit aan alle harde werkers tijdens deze coronacrisis. Om de video met Poolse, Roemeense, Letse, Bulgaars en ook Nederlands ondertiteling te bekijken klikt u om de video te openen. Klik vervolgens rechts onderin in de video op het tandwieltje (instellingen) en daarna op ondertiteling. Selecteer vervolgens de gewenste taal.

Zorgverzekering

Helaas ontvangen wij nog steeds signalen over voor zorg-onverzekerde werknemers. Iedereen die in Nederland werkt is verplicht zich te verzekeren voor zorg. Het is onvoorstelbaar, maar nog steeds zijn er mensen die onverzekerd werken. Zou u met onverzekerde werknemers willen werken? Ons advies is om hier met de werknemers over te spreken en indien nodig voor hun de zorgverzekering te regelen. Dat kan vlot via LTO Arbeidskracht.

Huisvesting en veilig werken

Voor alle informatie over huisvesting en veilig werken op de werkvloer, verwijzen wij u naar onze veelgestelde vragen.