Column scholingsconsulent Marielle: ‘Maak laaggeletterdheid bespreekbaar’

Column scholingsconsulent Marielle: ‘Maak laaggeletterdheid bespreekbaar’
3 februari 2020 Lytsa
Marielle Mulder

Laatste update: 7 februari 2020, 12:14

In Nederland werken rond de 700.000 mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld moeite met lezen, schrijven of spreken, met als gevolg dat ze zich minder goed kunnen ontwikkelen op persoonlijk vlak en in hun werk. Misschien werken er bij u op het bedrijf ook mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Dit kan zijn omdat ze bijvoorbeeld geëmigreerd zijn, maar ook omdat ze geen opleiding hebben afgerond, door medische redenen of gebeurtenissen tijdens de jeugd waardoor leren moeilijk ging. Wat u waarschijnlijk ook ervaren heeft is dat goede communicatie erg belangrijk is, voor bijvoorbeeld werkinstructies maar ook voor sociale contacten.

Het is lastig om laaggeletterdheid te herkennen. Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze niet goed kunnen lezen of schrijven. Hierdoor gebruiken deze mensen vaak excuses om niet te hoeven lezen of schrijven. ‘Ik ben mijn bril vergeten’ of  ‘ik begrijp dit niet, kan je het uitleggen?’ zijn manieren waarop deze mensen zorgen dat het bij anderen niet opvalt. Met elkaar moeten we zorgen dat laaggeletterdheid bespreekbaar wordt.

Kwaliteit gaat omhoog als men goed kan communiceren

Als werkgever kun je mensen die laaggeletterd zijn helpen, met een cursus Nederlands bijvoorbeeld. Het is namelijk heel belangrijk voor mensen dat ze goed Nederlands kunnen lezen en schrijven. Daarnaast is het voor een bedrijf ook belangrijk dat iedereen de taal goed beheerst. Naast dat het fijner communiceren is, zijn mensen die de taal goed beheersen minder vaak ziek zijn, werken ze veiliger, voelen zich zelfverzekerder en maken ze minder fouten. De productiviteit en de kwaliteit van het werk gaat omhoog als medewerkers goed met elkaar communiceren. Dat wilt u toch ook op uw bedrijf?

De sociale partners van Colland Arbeidsmarkt vinden het belangrijk dat de mensen hun taalvaardigheid kunnen verbeteren. Daarom wordt er vanuit Colland Arbeidsmarkt subsidie gegeven op taalcursussen. Dit is voor klassikale cursussen, maar ook voor individuele taaltrainingen waarbij laaggeletterde Nederlanders of arbeidsmigranten de kans krijgen de Nederlandse taal beter te beheersen.

Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de scholingsconsulent die actief is in uw sector. Meer informatie staat ook op www.talentboom.nl.

Meer weten over begrijpelijke taal op de werkvloer? Lees het Thema van de Maand februari 2020.

Mariëlle Mulder
Scholingsconsulent Boomkwekerij, Talentboom
m.mulder@talentboom.nl of 06-57643458. 

0 Reacties

Laat een reactie achter