Column Peter Loef: ‘Inspireer jongere voor een functie in de sector!’

Column Peter Loef: ‘Inspireer jongere voor een functie in de sector!’
6 mei 2019 Maartje Jager

“Het is jammer dat van de 8880 werknemers die de glastuinbouw jaarlijks verlaten, 67 procent jonger dan 25 jaar is. Veel van die vertrekkende jongeren zullen nog willen studeren, maar waarom komt een groot deel van 67 procent niet terug naar de glastuinbouwsector? Gemotiveerde en talentvolle jongeren hebben we hard nodig. Uit onderzoek blijkt dat studenten of scholieren geen reëel beeld hebben van wat de glastuinbouwsector te bieden heeft qua banen en mogelijkheden.

Terwijl de glastuinbouwsector als kansrijke werkgever veel meer is dan tomaten plukken (waar overigens ook niets mis mee is). We bieden interessante functies in de logistiek, marketing, HR of techniek. Door de groeiende internationalisering in de glastuinbouwsector kun je ook internationaal aan de slag. En je draagt door het maken van gezond en goed voedsel bij aan het welzijn en de gezondheid in de maatschappij. De mogelijkheden van de glastuinbouwsector moeten we beter laten zien aan de jeugd. Daar ligt een belangrijke taak voor ondernemers waar scholieren in de vakanties aan het werk zijn.

Om de agrarische ondernemers handvatten te bieden start Glastuinbouw Nederland – met dank aan financiering door Colland Arbeidsmarkt – met de kick-off ‘Go go greenhouse’. In dit project geven we ondernemers tips hoe ze de jeugd kunnen inspireren voor de glastuinbouwsector. Bijvoorbeeld door eens in de zoveel tijd een rondleiding te geven op het bedrijf en ze te laten snuffelen aan verschillende functies. Ook hoe ze met de jeugd in gesprek kunnen gaan over wat zij interessant vinden en of zij zaken zien die ze kunnen veranderen. Mijn advies is investeer in de jongeren die bij je werken! Het is makkelijker investeren in mensen die je al kent dan in mensen die je nog moet werven.

De gemiddelde leeftijd in de sector stijgt terwijl het zo belangrijk is dat er jonge mensen met nieuwe kennis en frisse denkrichtingen bij komen. De sector ziet de noodzaak ook, want alle ondernemers die we hebben gepeild over deze pilot zijn positief. De komende periode zullen we de effecten van deze pilot meten. De uitstroom van mensen onder de 25 moet omlaag en de instroom van mensen tussen 25 en 30 moet juist omhoog. Ik verwacht dat de pilot effect zal hebben, want in onze sector weten we als geen ander: ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’.

Peter Loef

Beleidsspecialist Arbeid Glastuinbouw Nederland

 

Kijk voor meer informatie over het project Go go greenhouse op https://www.glastuinbouwnederland.nl/arbeid/go-go-greenhouse/

0 Reacties

Laat een reactie achter