Column Léon Faassen: een ‘gezonde’ opleiding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Column Léon Faassen: een ‘gezonde’ opleiding is een gezamenlijke verantwoordelijkheid
3 augustus 2017 Mirthe Post

Een goede opleiding is de voeding voor onze toekomst. Dat geldt voor een land, voor sectoren en branches, maar ook voor individuele personen. Dus ook voor bedrijven, waaronder de ondernemers zelf en hun medewerkers. Stilstaan betekent achteruitgang op de langere termijn. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie, want we zijn een land – en in dezen een sector – die juist bekend staat om steeds verdergaande vooruitgang.

Scholing is een belangrijk dossier van LTO Nederland, want er is een hoop te winnen als we samen de goede dingen doen. Scholing voor personeel is als water voor planten. Zonder voldoende water groeit de plant te langzaam en kan het zelfs in de verdrukking komen tussen alle andere planten. Of sterven ze zelfs af. Zonder scholing van personeel wordt een bedrijf minder concurrerend. Dat kan de toekomst negatief beïnvloeden. De scholing van de jeugd – de medewerkers van de toekomst – is dus van groot belang.

De agrarische sector is vakmanschap. Het is niet zomaar iets wat je autodidactisch kunt aanleren, maar een serieuze aangelegenheid. Tegenwoordig komt het neer op een leven lang leren. Je moet wel de goede keuzes maken, wordt vaak gezegd. Dat klopt, maar het helpt ook als scholen, bedrijfsleven en sector goed samenwerken en afspraken maken over hoe we het samen willen organiseren. Dan wordt het maken van de juiste keuzes een stuk makkelijker.
Van aanbod afgestemd op de wensen van scholieren naar aanbod afgestemd op de wensen van het bedrijfsleven en de sector. Geen scholen op een eilandje, maar scholen die in een regio samen met het bedrijfsleven strategische keuzes maken. Voor LTO Nederland is een mooie rol en zelfs taak weggelegd om hierin de juiste verbindingen te leggen.
Léon Faassen
Vicevoorzitter LTO Nederland

0 Reacties

Laat een reactie achter