Calon: “nieuwe arbeidswet leidt tot minder werk”

Calon: “nieuwe arbeidswet leidt tot minder werk”
14 maart 2019 Diana Eleveld

Met de huidige opzet van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ‘schiet Nederland zich in eigen voet’. Agrarische teelten zullen namelijk naar het buitenland verdwijnen. ‘De facto betekent dat minder werk, en dat vind ik doodzonde’, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Calon deed zijn uitspraak dinsdagavond tijdens een hoorzitting van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Eerste Kamer. Die bereidt zich voor op de behandeling van de in februari door de Tweede Kamer aangenomen arbeidswet.

Land- en tuinbouw dreigen door de wet te maken te krijgen met meer administratieve rompslomp maar vooral met duurder seizoenswerk. ‘We komen met de vingers tussen de deur. Houd het seizoenswerk buiten de WAB’, luidde het dringende verzoek van de LTO-voorzitter.

Kletspraat

Volgens minister Wouter Koolmees (SZW) is het niet mogelijk het tijdelijke werk in land- en tuinbouw vrij te stellen van de hoge ww-premie die in de WAB is opgenomen. De Belastingdienst zou de vereiste controles niet kunnen uitvoeren. ‘Dat is onzin, kletspraat’, verwerpt Calon dat argument. ‘Het kan wel, maar men wil het niet.’

Hij hekelt ook het feit dat er nu een nieuwe arbeidswet moet komen terwijl de vorige, de omstreden Wet werk en zekerheid (WWZ), nog niet eens is geëvalueerd. LTO adviseert de Eerste Kamer daarom de behandeling van de WAB uit te stellen.

Later dit jaar komt een onafhankelijke commissie van deskundigen met een advies over toekomstbestendige regels en wetgeving voor de arbeidsmarkt, dit op verzoek van minister Koolmees. ‘Wacht daar op. Dan voorkomen we teleurstellingen zoals die in het verleden al te vaak zijn gebeurd’, bepleitte Calon in de Eerste Kamer.

Ander geluid van vakbonden

Overigens klonken tijdens de hoorzitting ook heel andere geluiden over het agrarische seizoenswerk. Het duurder maken hiervan is ‘een positief punt in de WAB’, meent Arend van Wijngaarden van vakbond CNV. Volgens hem hebben de werkgevers hele zwakke argumenten.

Van Wijngaarden gaf de Eerste Kamer als voorbeeld dat aardbeientelers tegenwoordig het hele jaar door werk hebben. ‘Wat is daar nog seizoensgebonden aan?’ Calon toonde zich niet onder de indruk. ‘We hebben ook asperges, peren en appels met allemaal een korte oogstperiode.’

Vakbond FNV waarschuwde dat fraude op de loer ligt wanneer in de WAB een uitzondering gemaakt gaat worden voor seizoensarbeid. ‘Dan zul je zien hoeveel werk plotseling seizoenwerk is. De agrarische sector heeft helaas een slechte reputatie met dit soort zaken’, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha.

Lees ook: Strijd voor betere arbeidswet nu naar Eerste Kamer

Bron: Nieuwe Oogst, 13 maart 2019

0 Reacties

Laat een reactie achter