Buitenlandse werknemers

Buitenlandse werknemers
4 november 2016 Mirthe Post

Laatste update: 19 mei 2020, 16:32

Een buitenlandse werknemer brengt vaak flexibiliteit met zich mee. Generaliserend gezegd gaat het vaak om mensen die bewust voor een bepaalde periode naar het buitenland trekken om daar zoveel mogelijk uren te werken. Vaak zien we ook dat een arbeidsmigrant wordt ingezet voor piekarbeid of seizoenswerk en hebben bijvoorbeeld een seizoenscontract. Voor hen geldt vooral een financiële betrokkenheid bij de omgeving en het land waar ze werken, ze willen zoveel mogelijk geld verdienen in een korte periode (variërend van een paar maanden tot een paar jaar). Een werknemer die permanent in Nederland werkt, hecht over het algemeen naast zijn werk ook belang aan de huiselijke omgeving en het sociale leven waar hij of zij deel van uit maakt. Betrokkenheid bij de werkplek is vaak meer gericht op het halen van prestaties, waardering in het werk en toekomstmogelijkheden.

Als werkgever of opdrachtgever gelden in Nederland diverse rechten en plichten. Deze zijn ook van toepassing indien u met buitenlandse werknemers of arbeidsmigranten gaat werken. De toepassing is echter complexer, zoals bijvoorbeeld de controle van de identiteit van de buitenlandse werknemer, zeker wanneer u niet met vreemde identiteitsbewijzen bekend bent. Ook krijgt u te maken met andere verplichtingen, bijvoorbeeld ten aanzien van huisvesting van de buitenlandse werknemer (zie de pagina over flexwonen) of dat de buitenlandse werknemer een tewerkstellingsvergunning moet hebben.

Agrarisch Keurmerk Flexwonen
Voor buitenlandse werknemers wordt de kwaliteit van huisvesting een steeds belangrijker argument om voor u te komen en te blijven werken. De huisvesting moet dan natuurlijk wel in orde zijn. Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen waarborgt de kwaliteit van uw huisvesting. Daarnaast mogen gecertificeerde bedrijven de kosten van huisvesting inhouden op het loon. Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie over werken met buitenlandse werknemers vanuit de Rijksoverheid klikt u hier.

0 Reacties

Laat een reactie achter