Agrarisch Keurmerk Flexwonen geaccrediteerd

Agrarisch Keurmerk Flexwonen geaccrediteerd
30 januari 2020 Marleen
aarbeiden verwerking

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen heeft van de Raad van Accreditatie het goede nieuws ontvangen dat het schema onder accreditatie kan worden toegepast. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor medewerkers op land- en tuinbouwbedrijven. Gecertificeerde ondernemers mogen de huisvestingkosten inhouden op het loon.

Goed werkgeverschap
Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen toon je als ondernemer aan dat je goede en veilige huisvesting voor je werknemers gerealiseerd hebt. Het keurmerk maakt werkgevers met goede huisvesting herkenbaar. Dit kan het verschil maken bij het vinden en binden van werknemers. Ook gemeenten juichen certificering van ondernemers en de waarborg van goede huisvesting toe. Inmiddels zijn al 65 agrarische ondernemers aangesloten.

Inhouden huisvestingkosten op het loon
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is medio 2019 gelanceerd. De aanleiding om het keurmerk te ontwikkelen was dat ondernemers sinds januari 2018 de huisvestingkosten niet meer mogen inhouden op het wettelijk minimumloon. Met dit keurmerk mag dat wel. Gecertificeerde ondernemers mogen de huisvestingkosten inhouden tot maximaal 20% van het wettelijk minimumloon als er een geldende cao van toepassing is. Voor medewerkers die onder de cao glastuinbouw vallen, geldt dit voor medewerkers die een dienstverband hebben dat voor 1 januari 2020 is aangegaan. Overigens wordt op dit moment onderhandeld over een nieuwe cao glastuinbouw.

Regel uw certificering voor het komende seizoen
Toon nu uw goed werkgeverschap aan en certificeer u met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen voordat het komende seizoen start. Kijk op www.werkgeverslijn.nl/flexwonen voor informatie. Naast het certificeringsschema en de checklist huisvesting, zijn op de site handige hulpdocumenten te vinden, zoals de lijst met leefregels in verschillende talen. De audits en certificering worden verzorgd door drie onafhankelijke certificerende instellingen die onder andere ook certificering voor GLOBAL G.A.P. verzorgen. Hierdoor zijn de audits voordelig te combineren. Leden van LTO en de aan LTO gelieerde organisaties krijgen een korting van 100 euro op de certificeringskosten.

Agririsch Keurmerk FlexwonenMeer informatie op www.werkgeverslijn.nl/flexwonen.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is een initiatief van LTO Nederland, de aangesloten regionale LTO organisaties, de gelieerde vaktechnische organisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland en werknemersorganisaties CNV vakmensen en FNV agrarisch en groen en wordt mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Foto: uitreiking eerste certificaat aan aardbeienteler Jan van Meer op 5 juni 2019 (foto: Willem Paterik)

0 Reacties

Laat een reactie achter