Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020
6 maart 2020 Maartje Jager

Laatste update: 26 juni 2020, 11:26

Met de invoering van de Wet WIEG heeft een voltijd werknemer sinds 1 januari 2019 recht op vijf dagen geboorteverlof. Voorheen was dat twee dagen. Omdat in de cao Open Teelten en Productiegerichte Dierhouderij een afwijkende afspraak stond, geldt in die sectoren dat de werknemer sinds 1 juli 2019 recht heeft op vijf dagen geboorteverlof (zie ons eerdere bericht hierover). Als de werknemer parttime werkt wordt dit naar rato berekend. De werknemer heeft dus altijd recht op eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof
Naast het gewone geboorteverlof kunnen werknemers vanaf 1 juli 2020 maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hierbij betaalt u uw werknemer ten minste 70% van het maximale dagloon. U krijgt dit vervolgens vergoed van UWV. De werknemer moet het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is wel dat een werknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur per week opneemt.
In overleg met u kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Ook is het mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Meer informatie over het aanvullend geboorteverlof vindt u op de website van UWV.

0 Reacties

Laat een reactie achter