A1-verloning: niet zonder gevaren

A1-verloning: niet zonder gevaren
14 februari 2023 Diana Eleveld

Laatste update: 27 februari 2023, 11:10

De Werkgeverslijn krijgt de laatste tijd wat meer vragen over het gebruik van A1-verloning en de mogelijke risico’s. Als je gebruik maakt van de A1-verloning, werken onder een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst, krijg je te maken met complexe regels waarbij het makkelijk mis kan gaan.

Wat is A1-verloning?

Internationale werknemers die in een ander EU-land gaan werken, treden meestal in dienst bij een werkgever in het land waar ze gaan werken. De sociale verzekeringspremies worden dan afgedragen in het werkland. Bij een A1-verloning werkt het andersom: de werknemer blijft in dienst van een werkgever in zijn thuisland en daar worden de sociale verzekeringspremies afgedragen. Met een A1-verklaring kan worden aangetoond dat er inderdaad afdrachten in het buitenland worden gedaan.

Complexe voorwaarden

Aan het gebruik van A1-verloning zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo worden er voorwaarden gesteld aan de buitenlandse onderneming en aan de betreffende werknemer. Bijvoorbeeld dat er een substantieel deel van de activiteiten van de onderneming in het eigen land moeten worden uitgevoerd en dat de werknemer daar sociaal verzekerd moet zijn geweest voor de detachering plaatsvindt. Een ander element waar je mee te maken krijgt bij A1-verloning is de melding bij het meldloket Posted Workers. Dit zijn maar een aantal van de vele verplichtingen en voorwaarden. De complexiteit maakt dat A1-verloning vaak onbedoeld kan leiden tot grote aansprakelijkheidsrisico’s. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert op correcte toepassing van A1-verloning en deelt stevige boetes uit bij overtreding.

Arbeidsovereenkomst

Bij A1-verloning is bovendien sprake van een niet-Nederlandse arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsovereenkomst kan naar onze Nederlandse maatstaven bepalingen bevatten die wij niet passend of wenselijk vinden. Je bent zelf geen partij bij deze overeenkomst, maar kunt er wel op aangesproken worden. Realiseer je dat boetebedingen, zwijgconstructies en inhoudingen voor onze Nederlandse maatstaven niet acceptabel zijn.

 Oplossing of risico?

Kortom veel ingewikkelde regels, waarbij het moeilijk controleren en toezichthouden is. Privacy, regels en taal maken dit nog lastiger. Hoewel A1 ook kansen kan bieden, zitten er zoveel haken en ogen aan, dat het gebruik ervan afgeraden moet worden. Wil je er als ondernemer toch mee aan de slag, ga dan niet alleen af op de kennis van de aanbiedende partijen. Deze hebben immers ook een eigen belang. Win in plaats daarvan advies in bij een professionele en onafhankelijke partij.

Bekijk ook het webinar dat we eerder organiseerden over A1-constructies waarbij zowel de voor- en nadelen worden toegelicht.

0 Reacties

Laat een reactie achter