In augustus is het thema van de maand ‘werken met leerlingen’. Als u bijvoorbeeld een bbl’er in dienst wilt nemen, dan krijgt u ook te maken met SBB (Samenwerkingsorganisaties Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) die uw bedrijf als leerbedrijf kan erkennen. Wij stelden een tiental vragen aan Jan Willem Mans, de manager van 90 adviseurs praktijkleren bij SBB.
1.Wat doet een adviseur praktijkleren?
Een adviseur praktijkleren is actief in een regio om ervoor te zorgen dat er voor mbo-ers voldoende goede leerbedrijven zijn. Daarvoor erkent hij leerbedrijven en helpt hen om de begeleiding van leerlingen vorm te geven in het bedrijf.
2. Biedt corona de agrarische sector kansen om extra leerlingen in de sector te krijgen?
Hoogstwaarschijnlijk komt er nog een ontslaggolf aan als gevolg van de coronacrisis en de daaropvolgende economische recessie. Dat betekent in ieder geval dat het makkelijker zou moeten worden om aan goede medewerkers te komen. Omscholing en het vinden van een goed, passend leerbedrijf is iets waar SBB bij kan helpen.
3. Aan welke voorwaarden moet een erkend leerbedrijf voldoen?
Een leerbedrijf biedt een veilige omgeving om een vak te leren van een professional in de praktijk. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Een veilige leeromgeving
- Voldoende werkzaamheden die deel uitmaken van het vak waarvoor wordt opgeleid
- Goede vakinhoudelijke begeleiding
- Goede persoonlijke begeleiding
Zie ook: https://www.s-bb.nl/bedrijven/erkenning/voorwaarden-voor-erkenning
4. Wat zijn de kosten voor het aanmelden?
Het zijn van leerbedrijf is kosteloos, sterker nog: voor het begeleiden van een bbl-student kun je als leerbedrijf in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren.
5. Hoe vind ik een stagiair of leerling?
Je vindt een stagiair door overal te laten horen dat je op zoek bent. Wat echt helpt is je vacature plaatsen op www.stagemarkt.nl . Dat doe je zelf met de inloggegevens die je ontvangt als je erkend bent als leerbedrijf.
6. Wat is de beloning van stagiairs en leerlingen?
De beloning van stagiairs is per branche geregeld en bij veel branches ook opgenomen in de cao. Dat geldt zeker voor de bbl-variant omdat de leerling dan ook echt in dienst in bij het leerbedrijf.
7. Moet ik stagiairs en leerlingen verzekeren?
Jazeker, stagiairs en leerlingen moeten verzekerd zijn. Overleg met school tot hoever hun verzekering van stagiairs reikt, voor de bbl-leerling die bij het leerbedrijf is in dienst is, gelden in ieder geval dezelfde verplichtingen als voor alle medewerkers.
8. Zijn er scholingsmogelijkheden voor een praktijkopleider?
SBB verzorgt voor praktijkopleiders diverse workshops, zowel online als offline. Deze zijn kosteloos.
9. Kan ik mij nog aanmelden als erkend leerbedrijf voor komend schooljaar?
Aanmelden als leerbedrijf kan het hele jaar door. Veel scholen hebben meerdere instroommomenten in het jaar, dus het is zeker niet zo dat alle leerlingen aan het begin van het schooljaar al voorzien zijn.
10. Waarvoor en hoe kan ik contact met u opnemen?
Voor de meeste vragen over hoe je als leerbedrijf om moet gaan met mbo-ers kun je bij je regionale adviseur terecht. Hij weet een antwoord, kan adviseren of kan doorverwijzen naar iemand die u verder kan helpen: info@s-bb.nl of bel 088 – 33800 00.
U kunt met mij persoonlijk contact opnemen als u ergens niet uitkomt met uw adviseur in de regio of natuurlijk als u gewoon eens van gedachten wilt wisselen. Fijn als u daarbij rekening houdt met het gegeven dat dit aanbod daarmee staat voor ongeveer 50.000 bedrijven! (Contactgegevens: Jan Willem Mans, Manager sectorunit voedsel, groen en gastvrijheid. Te bereiken op T 06 53 314 608 of j.mans@s-bb.nl).
Themapagina werken met leerlingen
Wilt u meer weten over het werken met leerlingen? Bekijk dan onze themapagina: www.werkgeverslijn.nl/leerlingen.
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je dient ingelogd te zijn om een reactie te plaatsen.